Despre seifuri
Certificarea seifurilor antiefracție
Pentru a fi încadrat într-o clasă de securitate, fiecare model de seif este supus unor teste prin care se încearca spargerea acestuia cu un set de unelte.
Gradul de securitate este dat de puterea echipamentelor de spargere utilizate şi de timpul cât rezistă seifurile când se acționează asupra lor cu acestea.
Printre echipamentele utilizate în testele de rezistență la efracție se află de la banalul baros (ciocan de dimensiune mare) până la sudura cu autogen si scule electrice cum ar fi ciocane pneumatice, bormaşini si flexuri.
Cum se monteaza un seif antiefractie
Montajul corect este esential pentru a putea beneficia de rezistenta la efractie a unui seif certificat. Daca nu este montat corespuzator si nu este protejat cu o alarma, hotii nu vor reusi sa-l sparga dar vor putea pleca cu tot cu seif. Standardul EN 1143-1 specifica faptul ca toate seifurile cu masa sub 1000 kg trebuie ancorate!
Pentru un montaj reusit va recomandam urmatorii pasi:
1. Alegeti incaperea potrivita. Seiful nu ar trebui pozitionat langa pereti exteriori sau care se invecineaza cu incaperi neprotejate cu sistem de alarma. De asemenea ar trebui aleasa o incapere la care accesul din exterior sa nu se faca direct ci prin intermediul altei camere prevazuta cu sistem de alarma. Daca trebuie neaparat montat langa un perete exterior asigurati-va ca acesta este solid si gros.
2. Asigurati suprafata corecta de montaj. Ideal ar fi ca seiful sa fie montat pe o placa de beton sau o sapa foarte tare. Numai asa vor fi eficiente ancorele metalice cu care vin seifurile.
3. Utilizati ancorele metalice cu care este prevazut seiful. Kitul de ancorare inclus este special facut pentru seifuri; nu veti gasi astfel de ancore in comert. Cand faceti gaurile pentru ancore respectati diametrul si adancimea gaurilor. Nu face gauri cu diametru mai mare sau mai mic. Nu olariti gaura! Ancorele vor intra fortat in gauri (batute cu ciocanul).
4. Pozitionati seiful deasupra gaurilor si strangeti prin interior suruburile cu o cheie dinamometrica. Nu uitati sa utilizati saibele (distantierele) din kit. Strangeti suruburile la maximum pentru a fixa perfect seiful de podea. Ancorele se vor dilata in gauri si vor asigura stabilitatea seifului. Totul depinde de suprafata de montaj.
5. Asigurati spatiul cu un sistem profesional de alarmare la efractie care trebuie sa contina minim un detector de miscare c carui diagrama de detectie sa protejeze seiful. De asemenea ar trebui montat un detector de soc/vibratii pe seif. Ideal ar fi si utilizarea unui detector gravitational dar in practica nu prea se intampla!
Montajul corespunzator si detectarea efractiei permit interventia in timp util astfel incat hotii sa nu aiba timp sa smulga sau sa sparga seiful. Un seif certificat montat pe birou nu ofera nicio protectie.